Önismeret fejlesztés

Talán Ön is átélte márhogy bizonytalanná vált, sehogy sem igazodik el, nem tisztul ki a kép a megszokott módon, úgy érzi elakadt. Régebben - a telefonba épített gps elterjedése előtt - még előfordulhatott, hogy az ember a saját városának egy járatlan környékén, turistának látszó, az elveszettség arckifejezésével fürkészi az utcatáblákat és végül kiderül, hogy csak egy pár méterrel kellett volna tovább mennie, hogy elérje a keresett helyet.

Az elbizonytalanodás oka, hogy hiányzott a kellő helyismeret. Az elakadás pedig annak a jele, hogy az adott helyzet megoldásához már nem elég az önismeret. A munkával, munkahelyi problémákkal kapcsolatos elakadás esetén a megfelelő tesztekből olyan hasznos visszajelzéseket kaphat, amelyek hozzájárulva az önismereti fejlődéséhez továbblendíthetik a megoldás felé. 

Az önismeretünk a tapasztalatainkon alapul, amelyeket egy sajátos folyamat során szerzünk. Történik velünk egy esemény, az eseményt észleljük, az eseményhez érzelmek, élmények kapcsolódnak, így megtörténik az átélés, majd tudatosítjuk azt, hogy mi történt és hogyan érzünk ezzel kapcsolatban. Ez egy reflexió, amely közben az eseményre vonatkozóan kialakítunk egyfajta álláspontot (pl. ez jó volt nekem vagy rossz). Így létrejönnek bizonyos tapasztalatok, melyek a jövőbeni hasonló helyzetekben segíthetnek eligazodni vagy megelőzni a kellemetlenségeket.

Egy megfelelően képzett szakember jelentős segítséget adhat a tapasztaltok feldolgozásában. Valaki, akiben Ön megbízik, aki biztonságot adó támogató légkört biztosít és eszközeivel, visszajelzéseivel segíti, irányítja a folyamatot. Az önismereti munkában felhasználhatóak olyan tesztek, kérdőívek, amelyek ráirányítják a figyelmet bizonyos korábbi tapasztalatokra, rendszerezik, szintetizálják azokat.

Tegyen önismereti próbát, válasszon egy Önnek aktuális témakört, díjmentesen kiértékelem a kitöltött kérdőívét.

 

Scroll to Top